Bovenaanzicht van Naarden, een van de Nederlandse steden aan het water.
Top 5: Steden aan het water

Aankomende week is het Wereld Waterweek. Van 26 t/m 31 augustus worden tijdens The World Water Week in Stockholm de waterproblemen, uitdagingen en de nieuwste innovaties gepresenteerd. Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna een derde van ons land ligt onder de zeespiegel. We hebben hard gewerkt om Nederland niet onder water te laten lopen en veilig te maken. Dat zie je terug aan onze wereldberoemde molens, gemalen, polders en dijken. In deze top 5 hebben we de mooiste Nederlandse steden aan het water voor je op een rijtje gezet. Plaatsjes waar je geniet van de stadse reuring en het rustgevend water.

Top 5 steden aan het water:

1. Dordrecht

Dordrecht mag niet ontbreken in onze top 5 steden aan het water. De stad is ontstaan op een kruising van rivieren en heeft geen grachten maar havens, die vanaf de dertiende eeuw ontstonden voor de handel. Vanaf het Groothoofd heb je een prachtig uitzicht op de kruisende wateren. Een echte aanrader is het Waterrondje Dordt, een rondvaart in een open fluisterboot door de historische binnenhavens. Wil je Dordrecht spelenderwijs ontdekken? Dat doe je met een Stad Unique Citygame, zoals een WhatsApp Moordtocht. Loop in maximaal 3 uur langs de meest bijzondere plekken van de stad. Op de zogenaamde fotolocaties krijg je een aanwijzing die je gebruikt om samen met je team “de moord” op te lossen.

2. Enkhuizen

Enkhuizen was in de 17e eeuw een van de meest welvarende steden aan het water van Nederland. Door de gunstige ligging aan het IJsselmeer had deze stad veel macht en invloed binnen de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie). Je ziet in deze prachtige stad veel terug van de rijke geschiedenis. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door herenhuizen, grachten, kerken, stadsmuren en havens. Het Zuiderzeemuseum is het belangrijkste museum van de stad. Hier krijg je een goede indruk van de geschiedenis van de stad en de voormalige Zuiderzee. Meer uitjes in Enkhuizen bekijk je hier.

3. Gorinchem

Gorinchem is, net als Enkhuizen, een droom voor watersportliefhebbers. Hiervoor moet je bij Watersportvereniging De Merwede zijn, gelegen op een kruising van de Linge, het Merwedekanaal en de Merwede. Gorinchem, uitgesproken als Gorkum, is de grootste vestingstad van Nederland en heeft een nog complete vestingwal. Neem de pont vanaf Buiten de Waterpoort en bezoek alle plaatsen van de Vestingdriehoek. Een toeristisch samenwerkingsverband tussen Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren dat je alles biedt wat je van een dagje uit mag verwachten.

4. Naarden

De vesting van Naarden is gebouwd in de vorm van een ster. Wandel over de eeuwenoude verdedigingswerken en bewonder de bastions, grachten, verhogingen en stadspoorten. Bezoek de verdedigingswerken, het Nederlands Vestigingsmuseum en de historische binnenstad. Ook is er een grote variatie aan winkels, antiekzaken, galeries, horeca en musea. En dit alles gelegen in een groene en waterrijke omgeving. Een welverdiende plek tussen onze top 5 steden aan het water!

5. Giethoorn

Deze hoort eigenlijk niet in het rijtje Steden aan het Water thuis, want het is geen stad. Gierhoorn in een dorpje, gelegen in Nationaal park De Weerribben in Overijssel en is ontstaan als nederzetting van veenontginners. Door de vervening in de omgeving ontstonden plassen en meren en bouwde men huizen op de eilandjes ertussenin. Vaar met een fluisterbootje onder de 170 houten bruggetjes en bewonder het groene landschap en de prachtige huizen met rietgedekte daken. Maar ook, en dat moeten we er wel even bij zeggen: de duizenden toeristen!

Heb je zin gekregen in een unieke stadswandeling door een van deze steden aan het water? Bekijk het aanbod in de steden hier.